200 души заминават за Москва, изгонени от България. Вълна от реакции

...
200 души заминават за Москва, изгонени от България. Вълна от реакции
Коментари Харесай

След изгонването на дипломатите: Общо 200 души ще се качат на самолета за Москва

200 души отпътуват за Москва, изгонени от България. 

Вълна от реакции след новината, че България гони 70 съветски дипломати. Тя беше обявена от премиера в оставка Кирил Петков. На дипломат Елеонора Митрофанова е връчена вербална нота и лист с имената на дипломатите, които следва да изоставен територията на страната ни до среднощ на 3 юли, предава  

Дипломатите работели против ползите на страната. Петков отхвърли да даде повече детайлности с претекста, че информацията е класифицирана. Само акцентира, че огромна част от тях са работили непосредствено за непознати служби.

" Всички те са дипломати към съветското посолство, не приказваме за хора отвън съветското посолство. Те са взимали разнообразни публични функции, само че са правили несвойствени действия за тези дипломатически позиции ", разяснява Петков.

И поздрави българските служби за свършената работа. 

" Искам да поздравя българските служби, Министерство на външните работи, че са си свършили работата. И желая да кажа на всички страни, че който работи против ползите ни, ще бъде свикан да си върви в страната ", добави министър председателят в оставка.

Министерство на външните работи заяви, че на дипломат Елеонора Митрофанова към този момент е връчена вербална нота и лист с имената на 70-те дипломати. Това би означавало рекорден брой изгонени дипломати, което ще понижи съветската дипломатическа задача с две трети. Във връчената вербална нота се декларира още упованието на българската страна Русия да закрие краткотрайно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие краткотрайно Консулството си в Екатеринбург. 

Пред съветската осведомителна организация ТАСС съветник-посланикът Филип Воскресенски удостоверява, че той е измежду дипломатите, които ще би трябвало да изоставен страната дружно с генералните консули на Русия във Варна и Русе и шефът на Руския културно-информационен център в София. По думите му, дружно с членовете на фамилиите на дипломатите, общо 200 души ще би трябвало да изоставен страната. Той не дава отговор на въпроса каква ще е реакцията на Москва, само че разяснява, че решението съществено усложнява дипломатическите връзки сред двете страни. 

Лидерът на Българска социалистическа партия и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова съобщи, че това е невиждан акт в българската дипломация, който ще има дълготрайни последствия. Тя прецизира, че решението не е взето от Министерския съвет, нито е било разисквано на съдружен съвет. А Владислав Панев от " Демократична България " разяснява пред публицисти, че партията приветства изгонването на съветските дипломати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР